Stoeltje vanaf 2015

Het Hobie stoeltje vanf 2015… de Vantage CT Seat.

Over het stoeltje in de Hobie kajaks heb ik zo al een en ander over en weer horen gaan, hoog tijd om er dus eens wat nader aandacht aan te besteden.

Hmm is dat niet wat groot.… is een opmerking die ik al vaak heb gehoord en ik moet bekennen dat zoiets ook bij mij als eerste opkwam toen ik deze in 2015 voor het eerst zag. En bij nader inzien is het inderdaad iets groots,  een grote stap naar nog meer comfort in de Hobie Kayak namelijk. Het stoeltje zit echt super, is op vele manieren verstelbaar en houdt het langer droog in de zit. Ik zeg dan ook, gewoon uitproberen die stoel!

Even voor de duidelijkheid, de stoel past alleen in de modellen vanaf 2015 omdat alle Hobie Kayak rompen vanaf dat jaar compleet zijn vernieuwd. Het oude zitje past dan ook niet in de nieuwe romp modellen.

De stoel is uiteraard gemakkelijk in de boot te zetten en laat zich er ook  even gemakkelijk weer uithalen.

Om het stoeltje te kunnen monteren is een vierkante sparing in de romp aangebracht die bovendien verder naar onder in de romp doorloopt dan de oude zit. Dit is gedaan om er voor te zorgen dat de  stoel  in de laagste stand voldoende diep in de romp kan zakken om zo het zwaartepunt laag in de boot te brengen. Dit komt uiteraard de stabiliteit van de kayak zeer ten goede.     

Bij de foto’s nadere uitleg over verschillende zaken.

  

De hoogste en de laagste stand.     

                                                                    

  En maximaal achterover.

De nieuwe uitsparing in de romp en tevens de nieuwe afwatering. Onder het stoeltje blijft altijd iets ruimte zodat je langer droog in de stoel zit. Staat er eenmaal toch wat wateronder de stoel dan is het mogelijk om dit eenvoudig weg te laten lopen door aan het "drain" koord rechts onder de stoel te trekken. De rubber stop komt hierdoor iets los en het water onder de stoel zal door de romp worden geloosd.

 

  

Geheel in de laagste stand, met links het "drain" of afwateringskoord. En geheel in de hoogste stand, met volledig zicht op de "drain" of afwatering.

 

  

De borging aan de achterzijde moet altijd vast zitten! Hiervan zijn overigens inmiddels twee verschillende types beschikbaar. Dit rode oogje is het 1e type. Type 2 heeft een verbeterde clip die nog beter vast zit. Met de grijze hendel is de hellingshoek van de rugleuning te verstellen. Uittrekken en naar achteren leunen voor meer Helling. Uittrekken en naar voren leunen en de rug gaat mee naar voren.

 

   

Door de draaiknop naar rechts te draaien is de lendensteun strakker te zetten. Door de knop uit te trekken ontspant de steun zich weer. De grijze lus is voor de hoogte verstelling aan de voorzijde, Met het "kickstand" trekkoord zijn de voetjes aan de achterzijde uit te klappen.

 

    

Hoogte verstelling voor.                                           Achterzijde op kickstand 1. (middenstand).                                          Achterzijde op kickstand 2 (hoogste stand).

 

Nogmaals met stoel in de hoogste stand. (in de Hobie Revolution 11)

 

En hier in de laagste stand. (in de Hobie Revolution 11)

 

  

Deze pootjes zitten onder de stoel gevouwen als hij in de kayak is gemonteerd. De stoel is hiermee dus ook aan wal prima te gebruiken!