06-40 19 67 78
Volg ons:

Altijd op de uitkijk naar dingen die leuk aansluiten bij ons gevoel kwam er een Deen op onze weg, Lars Gram is zijn naam, en hij vroeg ons of we zijn handgemaakte groenlandpeddels wilden vertegenwoordigen voor Nederland en België. Na eerst een tijdje zelf te hebben gevaren met zijn peddels namen we die aanbieding heel graag aan, wat een geweldig fijne ervaring! En wat een geweldig mooie aanvulling op ons assortiment!

Een groenlandpeddel is even een heel andere benadering op het thema ‘Peddel’ dan de veel gebruikte europeddel met twee bladen die we zien in vele variaties en prijsklassen.

Dit is wat Lars er zelf over zegt:

“Ik ontdekte al snel dat gewone peddels mij rugklachten en pijnlijke gewrichten bezorgden. De meeste peddels die ik probeerde, leken ook mechanisch wat onstabiel. Met andere woorden, ze gaven me niet de fijne ervaring waar ik naar op zoek was. Ik besloot daarom om mijn eigen peddel te maken.”

“Gram Kajak is zowel mijn hobby als mijn eenmansbedrijf. Hier bouw ik peddels, geworteld in eeuwenoude Groenlandse technieken.”

Wij hebben een wisselend assortiment peddels van Lars in huis, vraag bij ons naar de actuele voorraad en mogelijkheden, wij ontvangen graag uw berichtje.

Lars Gram vertelt hieronder zijn eigen verhaal, en da’s best leuk om te lezen.

Het proces:

Van wieg tot graf, hout is een buitengewoon materiaal. Ik waardeer de schoonheid van een machtige boom die stevig in de grond staat met bladeren die prachtig groen zijn of bedekt zijn met glinsterende sneeuw. En ik waardeer de waarde ervan als onderdeel van de koolstofcyclus en als bouwmateriaal of koolstof neutrale brandstof.

Hier vind je informatie over het maken van een Gram Kajak peddel. Elke peddel wordt individueel gemaakt en met behulp van eenvoudig handgereedschap. Dat maakt elke peddel uniek. Ik bouw echter al mijn peddels op basis van dezelfde traditionele Groenlandse methoden. De verschillen tussen de individuele peddels zitten in de kleine variaties in het patroon, waardoor elke peddel zijn eigen karakter krijgt.

De selectie van hout:

Ik gebruik voornamelijk Western Red Cedar (WRC) en Yellow Cedar uit Alaska (YAC). Voor de randen gebruik ik hardhout – voornamelijk essen, Siberische lariks en eiken. Red Cedar blinkt uit doordat het licht en aangenaam is voor het oog. Yellow Cedar is sterk en taai. Als bonus ruiken beide houtsoorten ongelooflijk tijdens de verwerking, en samen doen ze me altijd denken aan sigarenkistjes, potloden en citroenfruit.

Als ik het hout van de zagerij ontvang, laat ik het een paar maanden drogen. Op die manier mag het hout drogen totdat het de juiste vochtigheidsgraad heeft bereikt, waarna ik gelegenheid heb om krom of scheluw getrokken stukken hout te verwijderen.

Vormgeven aan het hout:

Als het hout klaar is, kan ik beginnen met het vormgeven. Ik gebruik een zaag en een schaaf om het ontwerp te markeren van wat de peddel moet worden voordat ik het hout nog een paar maanden laat drogen. Hierdoor kan ik elk stuk hout nauwkeurig volgen tijdens het droogproces en zorgvuldig de stukken selecteren die tot een peddel zullen worden samengevoegd.

Pas als het hout de juiste luchtvochtigheid heeft bereikt, begin ik de stukken hout aan elkaar te lijmen en het vormingsproces af te maken. Wanneer een Gram Kajak peddel klaar is voor gebruik, bestaat deze in totaal uit 13 tot 19 stukken hout.

Peddel oppervlaktebehandeling:

Ik verstevig de meeste van mijn peddels met randen, omdat dit slijtage aanzienlijk vermindert en een esthetisch detail toevoegt aan de peddels. De peddels zijn langs de randen en aan de punt versterkt met hardhout. Hierdoor kun je ook de randen wat polijsten of schrapen als je peddel wat ruw is geworden of wat beschadigingen heeft.

Ik behandel al mijn peddels ongeveer 10 keer met 3 verschillende mengsels van olie, die ik zelf maak. De mengsels zijn gemaakt van lijnzaadolie en carnaubawas. Ik vind dat de formule niet alleen uitblinkt in het afstoten van water en het vergroten van de hechting tussen hand en peddelsteel, het voegt ook een warme kleur toe aan de peddel die het hout accentueert.

Onderhoud:

De oppervlaktebehandeling van de peddels zal na verloop van tijd wat vervagen door gebruik. Indien nodig kunt u eenvoudig wat lijnzaadolie op uw peddel wrijven. Dit werkt het beste als je de olie zachtjes opwarmt tot 50-60 graden Celsius, omdat de olie bij deze temperaturen beter in het hout dringt.

Houd er rekening mee dat doeken die met lijnolie worden gebruikt, ofwel in een gesloten metalen container met een goed afgesloten deksel moeten worden bewaard of onmiddellijk na gebruik moeten worden verbrand. Anders kan de olie gemakkelijk heet genoeg worden om de doeken spontaan te doen ontbranden.