06-40 19 67 78
Volg ons:

Point 65 Whisky 16! Natuurlijk bij KanoZee!

Best veel tekst maar is dan ook veel te vertellen, prijzen? Scrol even wat verder door de tekst.

Wij varen hem graag die Whisky 16! Het is wat ons betreft echt een heerlijke boot die geschikt is voor vele doeleinden en is gebouwd in oerdegelijk drielaags polyethyleen. De boot is ontworpen door de zeer ervaren avonturier en kajak instructeur Nigel Foster.

Door zijn zeer uitgebalanceerde vaareigenschappen in alle mogelijke watercondities zal ook een beginner zichzelf snel op zijn gemak voelen in de Whisky 16. De kajak geeft een solide stabiliteit en laat zich bijzonder gemakkelijk manoeuvreren, ideaal dus om vaartechniek te ontwikkelen.

Wat wij dan ook van veel klanten vernemen en natuurlijk zelf ervaren is dat de Whisky 16 een zeker en comfortabel gevoel geeft in nagenoeg alle omstandigheden.

Echter… Voor de ervaren vaarders is de Whisky ook een heerlijke ‘plezier’ boot voor ruw water. Ik mocht zelf onder andere het genoegen hebben om samen met Nigel de Whisky te varen aan de westkust van Zweden, met recht een feest!

Solide: De drielaags PE rompopbouw geeft de boot stijfheid en sterkte maar reduceert ook het gewicht.

Twee uitvoeringen: Whisky 16 Rocker & Whisky 16 Tourer. Op het oog gelijk maar toch zeer verschillend.

Rocker: Zijn naam zegt het al, hij heeft in vergelijking met de Tourer meer ronding in de romp over de lengte (rocker) wat de boot speels manoeuvreerbaar maakt. De Whisky Rocker heeft standaard een sleutelgat model kuiprand. De Whisky Rocker kan een bijzonder leuke speelboot zijn omdat hij net wat sneller draait in vergelijk met de Tourer.

Tourer: Deze heeft een vlakkere romp wat de boot een iets langere waterlijn en nog een puntje meer snelheid geeft. Deze Whisky heeft géén sleutelgat kuiprand en heeft daardoor dus een iets ruimere instap. Heeft het varen op vlak water de overhand dan is de Whisky Tourer wellicht een interessante keuze.

Skeg: Langere tijd een punt van aandacht waarmee wij echter korte metten hebben gemaakt. Bij alle voorraad boten vervangen wij nu de standaard draaiknop voor de schuif-set van Kajak-Sport in combinatie met een 3mm RVS skegkabel. Dit systeem werkt feilloos en soepel, en geeft een enorme meerwaarde.

Roer: De Whisky kan heel goed zonder maar die keuze is uiteraard volledig aan u zelf, we hebben modellen met en zonder en demonteren of juist monteren is ook mogelijk.

Comfort in de boot: Voor het comfort in de kuip is er gedacht aan een aan een eenvoudig maar ergonomisch zitje met een oppompbare rugsteun, de Point 65 AIR-Backrest. De combinatie geeft veel comfort maar ook het gewenste contact met de boot tijdens het varen in ruw water.
De romp heeft twee grote ovale luiken voor en achter en een groot rond dagluik direct achter de kuip. Een kleiner rond dagluik is te vinden direct voor de kuip, hieronder bevind zich een gesloten onderdeks compartiment. Perfect dus voor dagtrips maar er is ook ruim voldoende ruimte voor meerdaagse expedities. De luiken zijn gemaakt van oerdegelijk rubber dat een lange levensduur zal bieden.
De Whisky’s zijn uiteraard standaard voorzien van draag toggles voor en achter, elastieken en grijp-lijnen, en op het voordek is ruimte voor optionele kompas inbouw (Silva 70P).

Prijzen: (Deze prijzen zijn inclusief de KanoZee Skegombouw)
Whisky Rocker of Tourer met Skeg: Prijs €1.890,-
Whisky Rocker of Tourer met roer en Skeg: Prijs €1.990,- 

Wat technische gegevens:
Lengte: 489cm
Breedte: 56cm
Gewicht: ongeveer 25kg
Capaciteit: 155kg
Cockpit Rocker: 78x41cm sleutelgatmodel (de Whisky 16 Tourer heeft een meer open kuip)
Luik voor en achter: Ovaal 44x26cm
Dagluik voor: Ø15cm (voor cockpit)
Dagluik achter: Ø 20cm
Luiken totaal: Meer dan 200L volume

Een kleine introductie van de Whisky door Nigel zelf, hier varend in een composiet Whisky die niet meer in productie is, de Polyethyleen versie voldoet echter ruimschoots aan nagenoeg de zelfde specificaties. 

Wat dieper in de materie:

De Whisky dankt zijn zeer goede stabiliteit en wendbaarheid aan het vlakke ontwerp van de romp en een heel behoorlijke rocker, de Whisky draai je daardoor ook vrij eenvoudig volledig rond zonder heel veel opkanten. De harde hoeken in de romp over nagenoeg de volledige lengte van de romp maken opkanten erg gemakkelijk, en daarin kan je eigenlijk ook extreem ver gaan zonder onzeker te worden.

Heb je wat snelheid dan reageert hij heerlijk direct op opkanten, en in combinatie met het contact wat hebt met de solide kuip en het dek is hij dan ook zeer precies te sturen, hup richting die heerlijke surf die hij soepel oppakt!

De wat bolle boeg van de Whisky heeft wat meer volume dan gebruikelijk wat snel duiken voorkomt, hierdoor heb je wat speelruimte en kan je de boeg wat meer druk geven om die mooie surf nog lekkerder op te pakken. Met verplaatsing van je gewicht naar voren of juist naar achter kan je dan ook flink wat invloed uitoefenen op je snelheid.

Het vrijboord van de Whisky staat nagenoeg haaks en is vrijwel vlak, bijvoorbeeld op een steiger blijft hij daardoor dan ook eenvoudig op zijn zijkant liggen, en dat is ook in het water te merken bij het liggen op de zijkant tijdens opkanten, steunen en scullen. Het achterdek is relatief laag wat op het achterdek liggen en rollen vergemakkelijkt.   

Alles bij elkaar maakt het de Whisky een hele leuke lesboot voor instructeurs en een wat mij betreft nagenoeg perfecte boot om te leren varen.

Kijken we nog even naar het polyethyleen van de romp dan is het misschien niet de meest sierlijke kajak maar wel een heel erg sterke kajak. De romp is zeer stevig gebouwd en ook een grotere overspanning zoals de kuip druk je zeker niet in, het dek is ook daar echt erg sterk en vormvast.  

De Whisky is standaard zeer fijn uitgerust maar natuurlijk kan het zijn dat er zaken zijn die je misschien zelf anders zou willen zien. De meeste onderdelen zijn gemakkelijk aan eigen smaak aan te passen omdat nagenoeg alles is geschroefd, even andere toggles monteren, een ander rugsteuntje plaatsen, deklijnen aanpassen, voetsteunen aanpassen het is allemaal eenvoudig te doen.   

Wellicht ook leuk om straks eens te lezen is deze Praktijktest